ОВДЕ

" /> ПРОГРАМСКИ ПОСТЕРИ 52. БРАНКОВОГ КОЛА
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПРОГРАМСКИ ПОСТЕРИ 52. БРАНКОВОГ КОЛА

slika

 

СЕПТЕМБАРСКО БРАНКОВО КОЛО ОСВЕЖЕЊЕ КУЛТУРНЕ СЦЕНЕ

 

Што би песма да од срца није,

што би срце да младости није...

 

У сусрет 52. Бранковом  колу, познати су учесници Свечаног отварања, као и осталих програма  највеће песничке и, у том знаку, културне манифестације у земљи и региону. У чувеној Карловачкој, најстаријој гимназији у Срба, у петак, 8. септембра у 11 часова, познату и традиционалну, а по учесницима и програмима, увек младолику манифестацију у славу непоновљивог песника српског романтизма, беседом о Бранку, отвориће угледни песник Слободан Зубановић коме ће том приликом бити уручена „Статуета Бранка Радичевића“ (рад вајара Јована Соладтовића) за укупни песнички опус.

На Свечаном отварању, по доброј традицији – познати и, с њима, тек афирмисани млади глумци говориће песме Бранка Радичевића, његових савременика и ововремених песника: Радош Бајић („Бранкова жеља“ Ј. Ј. Змаја), Весна Чипчић ( „Никад није вито твоје тело...“ Б. Радичевића),  Даница Петровић („Враголије“ Б. Радичевића“)... Занимљиво је да ће се на Свечаном отварању опет наћи Весна Чипчић, истакнута и за поезију незамењива глумица која деценијама редовно походи Бранково коло, и несумњиво је највише пута наступала на светилишту стражиловске лозе певања. Наступиће и угледни и харизматични, неуобичајено вредни и надахнути глумац, сценариста и режисер Радош Бајић који долази по први пут на Бранково коло, што чини посебну драж на овогодишњем Бранковом колу. А с њима ће своју непрекинуту полудеценијску сарадњу са Бранковим колом наставити и млада, талентована глумица Даница Петровић.

Млад и у свету награђиван Хор и ансамбл новосадске гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, на челу са диригентом,  професором Јованом Травицом, извешће распевано и чувено „Коло“ из Бранковог „Ђачког растанка“ композитора Светолика Пашћана Којанова, уз још две врхунски припремљене  за ову прилику композиције из наше баштине. Том приликом, господину Јовану Травици биће уручена „Велика повеља Бранковог кола“ за узвишени дугогодишњи облик сарадње и „надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“.

На Свечаном отварању 52. Бранковог кола наступиће изврсни песници различитих генерација, везани за лепоту Бранковога кола и његову јединственост на нашој културној сцени. По једну своју репрезентативну песму говориће заслужни лауреати Бранковог кола и врсни аутори на различите начине уткани у мисију наше институције: Анђелко Анушић, Данило Јокановић, Драгица Стојановић,  Љубомир Ћорилић, Јелена Алексић, Дамир Малешев, Растко Лончар, Милица Шпадијер и Данијела Регојевић.

Посебна уметничка атракција биће млади пијаниста и песник Бранковога кола, актуелни лауреат награде „Стражилово“ Димитрије Николић (сутрадан ће му награда бити уручена на „“рајском Стражилову“), који ће на клавиру извести сопствену композицију „Прелид за Лидију“.

Дабоме, без младог оперског певања Свечано отварање не би било то што јесте деценијама. Ђурђица Бабић (сопран), студенткиња Академије уметности у Новом Саду, у класи професорке др Милице Стојадиновић, извешће Бранкове стихове „Укор“  композитора Станојла Рајчића у клавирској пратњи професорке Маје Грујић. И изворна музика, културно благо из наше баштине,  има своје посебно место на Свечаном отварању које ће бити украшено посве младим талентима, ученицима-певачима Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада.

А најмлађу поезију говориће талентовани ђаци-песници Карловачке гимназије, од којих су неки награђени високим признањима за средњошколце-поете, а које ће за ову прилику одабрати њихови вредни професори. Без присуства ових најмлађих песника, иначе окупљених око листа „Бранко“ у Карловачкој гимназији, неки од нас би заборавили да се у овој гимназији школовао њихов вршњак Алексије Радичевић (1835-1841), потоњи непоновљиви песник српског језика, најчувенији Сремскокарловчанин,  рођен у Броду на Сави (1824). Догодине ћемо обележити велику двестоту годишњицу рођења Алексија Бранка Радичевића, којем се диви наш народ и српска култура.  Не заборавимо да је на Бранкове стихове написано преко деведесет музичких композиција.

Водитељи Свечаног отварања 52. Бранковог кола биће уиграни тандем, дугогодишњи пар позитивних сарадника и добрих људи, Тања Миражић и Горан Павловић, позната спикерска телевизијска лица која песничке и културне садржаје сматрају највишим обликом својих стваралачких прочишћења и професионалних доприноса на јавној сцени.

И заиста, Свечано отварање и с њим цело 52. Бранково коло освитаће у радости из дана у дан, све до 18. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, у знаку лепоте Бранковога двостиха: „Хтедо` дугу да са неба свучем,/ дугом шарном да све вас обучем.“

 

               Добро нам дошли!

                                                                                                                                           БРАНКОВО КОЛО