Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПОРУКА РАДОША БАЈИЋА

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 10. септембар 2023.

МИСИЈА БРАНКОВОГ КОЛА СА СВОЈИМ САДРЖАЈИМА САЧУВАЋЕ СРПСКУ КУЛТУРУ И СРБИЈУ

У песми „Морава“ Бранко је рекао: „Што би песма да од срца није, што би срце да младости није“. Назив песме „Морава“ одмах нас ацоцира на уметнички универзум нашег несвакидашњег госта, Радоша Бајића, познатог и харизматичног глумца, редитеља и сценаристе, који се, гле чуда, по први пут нашао на Бранковом колу. Било нам је посебно задовољство на свечаном отварању 52. Бранковог кола угостити аутентичног првака у својој бранши.

Као што је цела његова каријера текла особено и другачије од многих, паралелно или мимо очекиваног, а онда потпуно самосталним путевима, тако је у прави час, стигао баш на Свечано отварање 52. Бранковог кола. Поводом 140. годишњице преноса земних остатака Бранка Радичевића, надахнуто је и на себи својствен начин говорио чувену песму „Бранкова жеља“ Јована Јовановића Змаја, написану при првом покушају преноса Бранкових земних остатака из Беча на Стражилово, песму која се често у разним верзијама пева и уз тамбураше.

У друштву са диригентом Јованом Травицом, актуелним добитником „Велике повеље Бранковог кола“. Радош Бајић нам је испричао да му је највећа жеља у раној младости била да постане диригент. Он је у Нишу завршио музичку школу, свирао хармонику, али стално са жељом да буде диригент. Осим честитања Јовану Травици на високом признању, Радош Бајић је похвалио његов млади хор и ансамбл новосаадске Змај-Јовине гиммназије и извођење химне „Бранково коло“ и „Сплета српских народних песама“. Затим је додао, да ће "мисија попут  Бранковог кола са својим концептом рада  и својим садржајима сачувати српску културу и Србију“.   

                                                                                                                             Ненад Грујичић

Не фотографији: Радош Бајић, Јован Травица и Ненад Грујичић после свечаног отварања 52. Бранковог кола, Карловачка гимназија, 8. септембар 2023.