Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

МЛАДОЛИКА ПРОМОЦИЈА ЛИСТА ''БРАНКО''

slika

     На ''Пролећним Бранковим данима 2018'', промоција јубиларног 110. броја листа ''Бранко'' ђака и професора Карловачке гимназије одржана је у чувеној Спомен-библиотеци ове најстарије српске школе у своме рангу, где се налазе и приватне библиотеке чувених карловачких ђака, а међу њима и Бранковог оца Тодора Радичевића, Лукијана Мушицког и других.

     На почетку програма, председник Бранковог кола Ненад Грујичић, у име Бранковог кола, даривао је присутним ђацима тридесет разноврсних песничких књига овог издавача као мотив за писање и објављивање песама у едицији ''Савремена поезија'' Бранковог кола.

     Промоцију је водио професор филозофије у Карловачкој гимназији, Срђан Дамњановић, главни и одговорни уредник ''Бранка''.   У духовитим и озбиљним, у исти мах, реминисценцијама, професор је  истакао значај постојања ''Бранка'', који је више пута награђиван високим признањима на републичким нивоима представљања.

     Бројној публици представили су се неки од сарадника ''Бранка'', талентовани ђаци Карловачке гимназије. Ученица четвртог разреда, Тамара Кострешевић, говорила је о феномену псовања поводом свога текста ''О псовкама''. Истакла је да у основи речи псовка налази се пас, те је обраћање другоме на псовачки начин уствари деградирање људске природе. Ученица трећег разреда, Милица Николић, аутор серије текстова у ''Бранку'', одабрала је своју омиљену тему о заверама, тако присутну у нашем и глобалном медијском простору. Шаљивим примерима о масонима или отоме да је Хитлер преживео бомбардовање Берлина и настанио се негде у Аргентини где је са својим псом често одлазио на плажу, глумац Никола Шкорић је додао нијансу релаксиране атмосфере која је одисала младачаком енергијом и заносима.

     Млада песникиња Александра Франциска Бос из Карловачке гимназије, говорила је о оном делу уређивања ''Бранка'' који се односи на књижевност и литеаратуру показујући високе амбиције и критеријуме  за склапање наредних бројева ''Бранка'', који су отворени и за ствараоце из других средина. Музички такентована ученица Карловачке гимназије, Оља Петровић, извела је неколико антологијских композиција дајући промоцији листа ''Бранко'' свечани карактер.

     У среду, 21. марта, на ''Пролећним Бранковим данима 2018'', у Градској библиотеци у Новом Саду,  биће богато обележен ''Светски дан поезије'', где ће бити промовисане чак четири песничке књиге нових аутора Бранковог кола (Перица Марков, Ивана Стојић, Ирена Плаовић и Горан Гаврић Грга)  штампане за ову прилику поводом 194. рођендана Бранка Радичевића.