Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

НЕСВАКИДАШЊА ПРОМОЦИЈА ПЕСНИЧКОГ ПРВЕНЦА У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

slika

Сремски Карловци – Нови Сад, 25. мај 2024.

200. годишњица рођења Бранка Радичевића

"КОРАК ИЗМЕЂУ" ДАНИЛА ЈОВАНОВИЋА НА КРАЈУ ГИМНАЗИЈСКОГ ШКОЛОВАЊА

 

У оквиру прославе 200. годишњице рођења Бранка Радичевића, у четвртак 23. марта у 19:30 часова, у Карловачкој гимназији одржана је промоција песничког првенца „Корак између“ (Бранково коло, 2024) Данила Јовановића, матуранта ове славне гимназије у којој се школовао и Бранко (1835 – 1841)  под крштеним именом Алексије Радичевић.

Два дана пре промоције, у Културном додатку београдских Вечерњих новости појавио се приказ књиге „Корак између“ талентованог младог песника Данила Јовановића, што је била својеврсна пролегомена за јавну промоцију песничког првенца који је недавно штампан у издању Бранковог кола.

На промоцији ове младе књиге у  свечаној сали Карловачке гимназије програм је водила и уводну реч дала угледна професорица српског језика и књижевности Јелена Ратков Квочка, а о књизи су говориле две такође угледне професорице Карловачке гимназије на предмету српског језик и књижевности, Славица Шокица и Јелена Марјановић, истичући одреда осебујан таленат младог песника, посвећеност уметничком изразу и висок квалитет његовог песничког првенца.

Одломак рецензије Ненада Грујичића, уредника песничке едиције „Савремена поезија“ и председника Бранковог кола, прочитао је ученик Карловачке гимнзије Андреј Никовић. Уз младог песника који је одлично говорио своје песме (што као префињени рецитатор годинама чини казујући антологијске наше и светске песнике), у помоћ су му радосно притекле гимназијске дугарице Христина Бјелајац, Анђела Росић и Катарина Перенчевић, изврсне интерпретаторке поезије. Оне су надахнуто и уметнички разноврсно, уз различите интерпретације и њихов аутентичан и снажан лични доживљај, говориле неколико песама по свом избору из књиге „Корак између“.

Ова књига својом појавом представљала је изненађење у гимназијском  окружењу и донела радост свима жељнима позитивне креације и  мира у души,  у времену не баш пријатних информативних вибрација са ружним вестима одасвуд. Чин објављивања књиге у Бранковом колу, које деценијама успешно и радосно сарађује са Карловачком гимназијом, на радост ђака и професора, и редовне наше публике, догодио се у прави, готово невероватан час: два века од рођења Бранка Радичевића, великог песника српског романтизма, песника младости, поводом чије поезије у српској култури постоји око стотину музичких композиција.

У Србији четрдесет шест школа носи Бранково име (неколико и преко Дрине),  а и Карловачка гимназија једно време звала се „Бранко Радичевић“. Многе библиотеке на српској језичком простору  такође носе Бранково име, као и бројна уметничка и културна удружења. У славу Бранка Радичевића и његовог непролазног дела, од 1972. године данас постоји институција Бранково коло, која наставља традиције славног сремскокарловачког књижевног листа „Бранково коло“ (1895-1914), који је основао и десет година водио Павле Маковић Адамов, писац и професор Карловачке гимнагије, са снажним деловањем на широком језичком и географском простору.

Готово да нема града где не постоји улица Бранка Радичевића, а на књижевној сцени додељује се неколико престижних награда са његовим именом, почев од награда за младе књижевне таленте до признања са међународним печатом и угледом. Поезија Бранка Радичевића изучава се на свим нивоима школовања, од основне школе до универзитета. Нека све ово буде мотивација, и привилегија, а потом и инспирација самом Данилу Јовановићу током његове песничке каријере са жељом да траје и не посустаје да негује очигледни песнички таленат.

При самом крају несвакидашње промоције под сводовима Карловачке гимназије, с младим аутором, који је управо завршио четврти разред Карловачке гимназије и сутрадан са целом генерацијом прославио крај школовања, надахнут разговор о свежој књизи и песниковим стваралачким преокупацијама и плановима водила је ученица Катарина Зиндовић.

Искрен и снажан аплауз дошао је као награда младом аутору за ватрено књижевно крштење управо у гимназији где је четири године успешно учио руски језик и књижевност са намером да тај пут, обогаћен вредном књигом песама, настави и даље. У име издавача и своје лично име, Данило Јовановић је с потписом и посветом даривао присутнима примерке свог песничког првенца што ће уметничко-духовно путешествије наставити на септембарском 53. Бранковом колу које ће трајати од 6. до 16. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, а  у знаку 200. годишњице рођења Алексија Радичевића.

                                                                                                                                                                М. Борић

 

                               

Данило Јовановић

             ДА НЕ ИСПАДНЕМ ГЛУПАВ

 

Летњи је дан

и опет је субота

Седим на обали реке

С другом

Који пише своје приче

Смишљајући заплете

Ту, на лицу места

И са још једним

Којем је глава у облацима

Који нешто вечито мисли

И прорачунава

И говори неке

Стране вишесложне речи

Којима не знам ни значења

Али видим да обојица успевају

У свему што раде

Па онда да их не брукам

Да не испаднем глупав

Онда и ја нешто радим

А заправо се само претварам

И разгледам около

Док као пијани

Седимо, вичемо и смејемо се

Свету око нас

А онда се загледам у тај свет

И задивљен његовом лепотом

Почнем себи да постављам питања

А да бих могао на њих да одговорим

Повучем се дубоко у себе

А онда још дубље у себе

И тражим неку далеку звезду

Да ме греје као сунце

А да ме прати као сенка

И желим

Из дубине душе желим

Да свако има једну такву

Звездицу-сапутницу

 

 

ЖЕЛЕО БИХ

 

Желео бих понекада

Само да одлетим

Само на један тренутак

Високо, више од свих гора

Високо до облака

И одатле

Да вас гледам

Волим

Чувам

Кад већ са земље не могу

 

         (Из књиге „Корак између“, Бранково коло, Сремски Карловци – Нови Сад, 2024.)