Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

НЕСВАКИДАШЊЕ ПОЕТСКО-МУЗИЧКО ВЕЧЕ

slika

У оквиру новог циклуса „Цветник за душу“, на 47. Бранковом колу, у Градској библиотеци у Новом Саду, приређено је поетско-музичко вече „Поезија под чашама“. Млада рецитаторска дружина „Међу нама“ (Никола Раусављевић, Јована Крстића и Милана Ћосић), која постоји неколико година,  на изузетан начин, надахнуто и професионално,  преставила је и говорила поезију Бранка Радичевића, Ђуре Јакшића, Владислава Петковића Диса, Тина Ујевића, Десанке Максимовић, Мирослава Антића и других антологијских песника, али и песме сасвим младих песника који су своје прве књиге објавили у Бранковом колу, попут награђиваног Растка Лончара. Казивачи поезије су изненадили публику казујући и своје песме.

Атмосфера је била несвакидашња, другачија од уобичајених књижевних вечери, тријумфовала је лирика приређена на начин који одраније познајемо у садржају и форми театра поезије. Показало се на 47. Бранковом колу, по ко зна који пут,  да поезија има своје уметничке специфичности и снагу, да је свеверемна и неуништива, да и у нашем добу има и те како велики број оних који пишу и певају на матерњем језику, читају и слушају талентоване песнике.

Бранково коло је за ову прилику многобројној публици, која је дугим аплаузима награђивала сваку песму,  поклонило седамдесет примерака разноврсних наслова из своје едиције „Савремена поезија“, као и књиге лауреата међународне награде „Бранко Радичевић“ и „Стражилово“.