Овде погледајте каталог-програм манифестације. 

 

Пре тачно педесет година (1972), Бранково коло почело је с радом. Овогодишње, педесет прво по реду, трајаће од 9. до 19. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду,  и протицати у знаку 175. годишњице штампања у Бечу (1847) прве књиге, Песме,  Бранка Радичевића,  Горског вијенца Петра II Петровића Његоша,  Новог завјета у преводу Вука Стефановића Караџића и студије Рат за српски језик и правопис Ђуре Даничића, а све у сусрет, за две године, двестоте годишњице рођења Алексија Бранка Радичевића.

    

       

" /> ПРОГРАМ 51. БРАНКОВОГ КОЛА
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПРОГРАМ 51. БРАНКОВОГ КОЛА

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 5. септембар, 2022.

ОКИЋЕНО, ЗАЧИЊЕНО,  ВИЛОВИТО, СИЛОВИТО... ПОЛА СТОЛЕЋА БРАНКОВОГА КОЛА

 

Овде погледајте каталог-програм манифестације. 

 

Пре тачно педесет година (1972), Бранково коло почело је с радом. Овогодишње, педесет прво по реду, трајаће од 9. до 19. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду,  и протицати у знаку 175. годишњице штампања у Бечу (1847) прве књиге, Песме,  Бранка Радичевића,  Горског вијенца Петра II Петровића Његоша,  Новог завјета у преводу Вука Стефановића Караџића и студије Рат за српски језик и правопис Ђуре Даничића, а све у сусрет, за две године, двестоте годишњице рођења Алексија Бранка Радичевића.

Овогодишње, 51. Бранково коло, својом беседом о Радичевићу,  свечано ће у отворити угледни песник Братислав Милановић у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији која пуни 231. годину постојања. У овој легендарној гимназији, Алексије Радичевић, потоњи Бранко, школовао се од 1835.до 1841. године и био „најодличнији ђак“, „никад батинан“.

На Свечаном отварању 51. Бранковог кола славној глумици Мири Бањац биће уручена „Велика повеља Бранковог кола“ за животно дело, за  узвишену сарадњу током протеклих деценија у Сремским Карловцима и на Стражилову, „за надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“. У драмском делу програма наступиће и угледна глумица Весна Чипчић и млада талентована Даница Петровић, које ће говорити чувене Бранкове песме „Враголије“ и „Укор“, а придружиће им се наредних дана и Татјана Матеша са поезијом антологијских песника.

Под сводовима Карловачке гимназије, песници разних генерација: Бошко Сувајџић, Ласло Блашковић, Драгица Стојановић, Горан Лабудовић Шарло, Јулија Капорњаи, Јелена Вујановић, Драгана Лисић и Тамара Рехнер, већина лауреати Бранковога кола, који ће казивати своје репрезентативне песме.

У музичком делу програма појавиће се познати Хор и ансамбл Змај Јовине гимназије из Новог Сада, са истакнутим диригентом Јованом Травицом на челу, који ће по традицији, поред осталог, извести химну „Бранково коло“ Светолика Пашћана Којанова.  Затим, угледна оперска певачица и пијанисткиња Весна Аћимовић и Маја Грујић, које ће извести Бранкову антологијску песму „Девојка на студенцу“ композитора Станојла Рајчића.  Водитељи програма: Тања Миражић и Горан Павловић.

Другог дана 51. Бранковог кола, на Стражилову,песници и уметници ће ходочастити до Бранковога гроба. На стари споменик (1885) Бранку, песник и писац Божидар Мандић положиће свеће и прислужити свећу. Потом ће код „Бранковог чардака“, уз новији споменик (1974) Бранку, поменутом песнику бити уручена престижна награда „Стражилово“ за животно делу, за укупни пснички, прозни и уметнички опус. Две младе песникиње, Данијела Регојевић из Бањалуке и Драгана Лисић из Новог Сада, примиће дипломе награде „Стражилово“ за најбоље песничке првенце објављене у Бранковом колу. Специјална награда „Стражилово“ припашће панорами поезије ђака чувене Змај Јовине гимназије, друге по старини у Срба. Панораму је приредио Растко Лончар, песник и професор гимназије, и она ће током 51. Бранковог кола бити промовисана у поменутој школској установи.

У програму „Они су волели да говоре своју поезију на Стражилову“, поред споменика Бранку, ђаци Карловачке гимназије  прочитаће песме „неумрлих песника“, који су нас земно напустили у последње две године: Драган Колунџија, Милан Ненадић, Илеана Урсу, Стеван Тонтић, Крстивоје Илић, Дара Секулић, Ранко Јововић, Манојле Гавриловић, Владимир Јагличић, Предраг Богдановић Ци, Рале Нишавић и Миленко Стојичић.

Затим ће бити одржан традиционални „Стражиловски митинг поезије“ где ће поезију говорити Драгољуб Павлов, Милена Северовић, Перица Марков, Иван Лаловић, Иван Деспотовић, Растко Лончар, Весна Егерић, Душан Захаријевић, Слађана Ристић, Наташа Радосављевић, Филип Божић Дејановић, Милош Пуђа, Сузана Рудић и други.

Приликом свечаног уручења Међународне награде „Бранко Радичевић“ угледном песнику и писцу Ранку Рисојевиућу из Бањалуке за укупни песнички и књижевни опус, наступиће и ови песници: Ранко Чолаковић,  Лидија Ђого, Јасна Миленовић, Милан Громовић, Никола Раусављевић, Бојана Кулиџан Громовић и Јована Анђелић. Уз њих ће се представити и појци Карловачке богословије „Свети Арсеније Сремац“, и млади уметници, оперска певачица Александра Коцић и пијаниста  Лука Петровић, добитници престижних стипендија из Фонда Меланије Бугариновић.

У Карловачкој гимназији, на 51. Бранковом колу биће одржан јубиларни 30. Филозофски симпозијум на тему „Филозофија и нова реалност“, на којем ће учествовати тридесет угледних филозофа: Мишо Кулић, Јадранка Пешти, Јован Бабић, Уна Поповић, Душко Прелевић, Зоран Димић, Бојан Благојевић, Ненад Цекић, Миланко Говедарица, Стојан Шљука, Данијела Милинковић, Драго Перовић, Душан Крцуновић, Саво Лаушевић, Слободан Кањевац, Александар Лукић, Јелена Ђурић, Александар Стевановић, Владимир Цветковић, Миленко Бодин, Раде Калик, Горан Рујевић, Бранкица Поповић, Борис Братина, Вишња Кнежевић, Петар Нуркић, Зоран Аврамовић, Станко Благојевић, Саша Лакета и Нада Трифковић.

У оквиру „Хришћанских тема“ које се такође по тридесети пут одржавају на Бранковом колу, „О имену Божјем“ говориће епископ сремски Василије и архимандрит Клеопа Стефановић, по традицији, у Карловачкој богословији „Свети Арсеније Сремац“. Пола сата пре овог програма, биће одржан традиционални парастос Алексију Бранку Радичевићу у Саборној цркви Светог оца Николаја“ где је млади песник као карловачки ђак појао за певницом ове цркве.

У рубрици „Разговори с писцима“, биће приређена два програма, један у новосадској гимназији „Исидора Секулић“, а други и Карловачкој. То су Анђелко Анушић, недавно овенчани лауреат „Кочићеве награде Града Бањалука“, за укупно литерарно дело,  и Ласло Блашковић, у рубрици „Познати ђаци Карловачке гимназије". Модератори ових програма су Дамир Малешев и Маја Стокин.

У рубрици „Ретке књиге“ биће промовисан „Алманах тајног ђачког друштва из Тузле“ (поезија и прозни радови настали у бихаћком затвору Кула 1915. године). Биће представљени радови младих: Младена Стојановића, Сретена Стојановића, Бранка Јузбашића, Јована Зечевића, Стевана Хакмана, Јована Лукића и других. Уз модературску улогу Маје Стокин, о књизи ће беседити историчари, приређивачи овог несвакидашњег пројекта,  Ведрана Адамовић и Боривоје Милошевић, а преведене песме Леопардија, Љермонтова, Бодлера и других читаће карловачки гимназијалци.

По неугаслом сећању на Бранка-шахисту, биће одржан 34. Песнички шаховски турнир, у Новосадском шаховском клубу. Уз стручну асистенцију FIDE мајстора, Жељка Медара, двојица медаљама овенчаних младих шахиста, Дејан Оморјан и Лав Пајчин, играће с младим песницима, јавним личностима Новог Сада и перспективним шаховским кадетима града.

            ***

           Домаћин 51. Бранковог кола, Ненад Грујичић, председник ове институције, каже: „Након две године пандемијске ирационалности, враћамо се у пређашњу нормалност с надом да овај свет заиста није окренут стрмоглавце и да није у магли мрачњаштва и предапокалиптичне језе, већ да у земној димензији живота и наших духовних потенцијала можемо корачати усправне главе и радосно, као обоготворени људи достојни сунца што нас обасјава. Много младих талената жељних доказивања појавиће се на овогодишњем Бранковом колу, имаће идеалну прилику за афирмацију и утирање првих стаза на песничкој и уметничкој сцени, и потребно их је без остатка подржати. Дабоме, ту су и афирмисана имена и доказани вредни ствараоци на пољу поезије, књижевности, драмске и музичке уметности, филозофије и духовности, без којих нема трајања у времену. Пола столећа рада Банковога кола представља редак континуитет у нашем поднебљу које је кроз историјске токове испресецано разним облицима саплитања, туђим ударима са стране, али и самоповређивањем и заборавом сопственога корена и вредности.  Очекују нас надахнути, радосни и креативни дани, онакви какви могу да се доживе само у Бранковим Сремским Карловцима и на паранасовском његовом Стражилову. Добро дошли с младоликим срцем и вером у живот на јединствено дивно чудо, окићено и зачињено, виловито и силовито Бранково коло.“