Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ВИДОВИТА УМЕТНОСТ ОЉЕ ИВАЊИЦКИ


 

slika

О ДОЛАСЦИМА ВЕЛИКЕ СЛИКАРКЕ НА БРАНКОВО КОЛО

"Блиц недеље", Београд, 19. новембар 2023.

Пише: Ненад Грујичић

 

Велики уметници и њихова дела носе распоне и акције често зачудне времену и амбијенту у којем настају и живе. Они се усађују у постојећи ред ствари као нова природа, као вишак језика без којег нема праве уметности. У том наоко неприродном и често болном калемљењу, налазе се клица и замајац истинског талента и његове непредвидиве игре.

Доласци Оље Ивањици на Бранково коло, у Сремске Карловце, или наши сусрети другде, били су увек у аури радосног чуда, неке надљубавне милине у поздраву два бића која се разумеју иако их године поприлично деле, она је била годиште мога оца.  Оно што ју је одавало као присутну и удаљену у исти мах, јесу њене очи, осмех који је пратио ту несвакидашњу боју зеница и погледа усањаног у земаљске и космичке нијансе. Да, то је заиста тако, нимало  патетично, напротив, поседовала је неку врсту више свести о самој себи и свему ономе што је окружује, али се дубоко налази и у њој самој.

Опширније ➨

"КОЗАРСКИ ВИЈЕНАЦ" НЕНАДА ГРУЈИЧИЋА


 

slika

Нови Сад, 15. новембар 2023.

ПРОМОВИСАНА КЊИГА-ПОЕМА  „КОЗАРО, СЕЈО И ПРАМАЈКО“ НЕНАДА ГРУЈИЧИЋА

 

У Архиву Војводине промовисана је књига-поема Ненада Грујичића, која је недавно изашла у издању бањалучке Бесједе, под називом „Козаро, сејо и прамајко“ (Речитатив о геноциду, забораву и слободи). Иако по кишном времену, сала је била пуна. У присуству аутора, о књизи су говорили Анђелко Анушић и Растко Лончар.

На самом почетку програма учеснике и публику поздравио је директор Архива Војводине Небојша Кузмановић наглашавајући значај промоције врхунског песничког дела у стваралачком контексту Архива Војводине где је недавно отворена тематска изложба „Козара 1942“, у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда и Меморијалног Музеја на Мраковици из Приједора, која ће трајати све до 20. децембра у Новом Саду.

Промоцију је водила Сања Демировић која је из књиге „Козаро, сејо и прамајко“ прочитала део из рецензентског записа Данијеле Регојевић:  „Пјесник отвара личну завичајну рану на грудима, и његов бол разраста у велики жал за страдалим српским народом у цјелини, а у сликама и призорима геноцидног надирања њемачких и усташких фаланги на дјецу и становништво српске Козаре. У свему томе, и оном што живимо данас, пјесник уочава у нашем времену истог незаситог завојевача и непријатеља који, иако два пута поражен у двадесетом вијеку, поново се приближава нашим предјелима и крајевима, ливадама и рудницима, кућним праговима и столовима, безобзирно жели да се домогне дефинитивне побједе над српским народом на Балкану. Но, Божја ријеч је прва и посљедња, па пјесник Грујичић пјева: „О, Боже, милостиви и једини,/ сапери са људскога чела гријех и зло,/ и просвијетли ум, чемер и јад на земљи/ од које смо пролазни саздани сви,/ у коју се враћамо тијелом и копамо.“

Опширније ➨

ВЕЧИТИ МЛАДИЋ НАШЕ ПОЕЗИЈЕ


 

slika

У СУСРЕТ 200. ГОДИШЊИЦИ РОЂЕЊА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА

Вечерње новости, 14. новембар 2023.

Пише: Ненад Грујичић

У нас Срба нема већег песничког култа од ореола Бранка Радичевића. Отишавши са овога света са пуних двадесет девет година, овај Богом даривани вечити младић наше поезије оставио је траг који и данас ромори у матерњем језику, светли и живи пуним плућима. Написао је свега педесет четири лирске и седам епских песма.

Међутим,  поводом тог обимом невеликог дела (по броју песама није веће од једне књиге данашњих песника), створено је преко деведесет музичких композиција на његове стихове. Неке песме компоноване су и по неколико пута, надахњивале многе композиторе: Исидор Бајић, Јован Пачу, Светолик Пашћан Којанов,  Лудвик Куба, Стеван Мокрањац, Крешимир Барановић, Милан М. Протић, Станојло Рајчић, Роберт Толингер, Даворин Јенко, Петар Коњовић, Хуго Доубек, Љубица Марић,  Јосип Славенски, Миленко Живковић, Јован. П, Јовановић, Божидар Трудић, Дејан Деспић, Љиљана Петровић, Корнелије Ковач и други.

Опширније ➨

У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ-ПОЕМЕ "КОЗАРО, СЕЈО И ПРАМАЈКО"


 

slika

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ-ПОЕМЕ „КОЗАРО, СЕЈО И ПРАМАЈКО“ НЕНАДА ГРУЈИЧИЋА

Најава догађаја / СРЕДА 15. НОВЕМБАР 2023. ГОДИНЕ У 12 ЧАСОВА/ архив Војводине, књига, промоција

 

Позивамо вас на промоцију књиге-поеме „Козаро, сејо и прамајко“ Ненада Грујичића у издању „Бесједе“ из Бањалуке, која ће бити одржана у среду 15. новембра у 12 часова у Архиву Војводине, Жарка Васиљевића 2а, Нови Сад.

Учесници промоције: Анђелко Анушић, Растко Лончар и Ненад Грујичић, аутор

Поема је објављена 8. августа у Културном додатку  београдских „Вечерњих новости“, на две средње стране овог тиражног дневног листа, а потом су је преузели и објавили бањалучки „Глас Српске“ и приједорски  „Козарски вјесник“. На септембарским „Књижевним сусретима на Козари“, потом,  песник Ненад Грујичић прочитао је делове ове поеме на академији у позоришту и на „Поетском часу“ на Мраковици, на Козари.

Опширније ➨

ТЕОДОРА ПЕТРОВИЋ О ПРОСЛАВИ СТОГОДИШЊИЦЕ БРАНКОВОГА РОЂЕЊА


 

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 31. октобар 2023.

У сусрет 200. годишњици рођења Алексија Радичевића

 БРАНКО У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА ПРЕ ЈЕДНОГ ВЕКА

Хитамо ка великој 200. годишњици рођења антологијског и народног песника српског романтизма, која ће бити прослављана целе наредне, 2024. године. Такву годишњицу би свака култура и народ пожелели, а наша генерација, ето, има срећу да се налази у тој реткој привилегији. Алексије Радичевић, потоњи Бранко, рођен је 1824. године у Броду на Сави, 15. марта по јулијанксом или 28. марта по грегоријанском календару.

Надамо се да ће тада бити овога света и да ћемо с љубављу и високим професионализмом  моћи да обележимо два столећа од рођења нашег непролазног Бранка. Данашње време је бесловесно и доноси бриге, уноси страх међу људе и народе.  Међутим вера у Бога и сопствени дар за таленат даће нам веру и снагу да остваримо овај  план и програм.  

Опширније ➨