Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ИШТВАН ТУРЦИ ЛАУРЕАТ МЕЂУНАРОДНЕ НАГРАДЕ "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ"


 

slika

Сремски Карловци -.Нови Сад, 17. јун 2024.

МАЂАРСКОМ ПЕСНИКУ ИШТВАНУ ТУРЦИЈУ МЕЂУНАРОДНА НАГРАДА БРАНКОВОГА КОЛА

 

Престижна међународна награда „Бранко Радичевић“ припала је ове године угледном мађарском песнику Иштвану Турцију. На завршној седници ову одлуку једногласно je донео жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић (председник), Илеш Фехер, Андреа Беата Бицок и Радмило В. Радовановић.

 

                        О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Поезија Иштвана Турција поседује лепезу еклектичког сабирања минулог и садашњег, а у исти мах и језичку платформу надвременог и визионарског. У поетичкој симбиози poete vatesa и poete doctusa, она је дубоко зароњена у свакодневни живот, али са непрекидним откривањем палимпсестних слојева прохујалих епоха, догађајa и личности, цивилизацијских турбуленција и промена. Међутим, у лирско-интелектуалним захватима времена и простора, у интертекстуалној акцији језика, ова поезија врхуни људским изразом лица и снажне емоције. Посебну нијансу уметничке вредности чине песме љубавне провенијенције које говоре о чистом песничком хабитусу Иштвана Турција. Међународна награда са именом Бранка Радичевића одлази у руке песника изразито оригиналног рукописа који доприноси освежавању поезије на ширем плану.

 

 

 

 

Опширније ➨

У БАЊАЛУЦИ ПРОСЛАВЉЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ БРАНКА РАДИЧЕВИЋА


 

slika

Сремски Карловци – Нови Сад, 16. септембар

200. годишњица рођења Бранка Радичевића

ПОЗИВ МЛАДИМ БАЊАЛУЧКИМ УМЕТНИЦИМА ДА НАСТУПЕ НА 53. БРАНКОВОМ КОЛУ

Поводом 200. годишњице рођења Бранка Радичевића, у Банском двору у Бањалуци, у суботу 15. јуна изведен је програм „Ао, данче, ала си ми бео“. Програм је трајао чак два и по сата на велико задовољство публике која је с посвећеном пажњом пратила и награђивала аплаузом сваку тачку уметничког садржаја.

Опширније ➨

БРАНКОВО КОЛО УСКОРО У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ


 

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 10. јун 2024.

200. годишњица рођења Бранка Радичевића

У СУСРЕТ ПРОСЛАВИ ВЕЛИКОГ БРАНКОВОГ ЈУБИЛЕЈА  У БАНСКОМ ДВОРУ У БАЊАЛУЦИ

 

У оквиру прославе два века од рођења Бранка Радичевића, у сарадњи са Банским двором из Бањалуке, Бранково коло приређује програм АО, ДАНЧЕ, АЛА СИ МИ БЕО у Републици Српској. То је ове године први програм преко Дрине посвећен 200. годишњици рођења Алексија Бранка Радичевића. 

Добро дошли на несвакидашњу свечаност у Банском двору у славу великог песника српског романтизма поводом чије поезије, по најновијим истраживањима,  постоји стотину једанаест музичких композиција, а преко педесет школа носи његово име. Многе библиотеке и уметничка друштва украшени су Бранковим именом  и готово да нема града на српском језичком простору у коме нећете наићи на улицу са Радичевићевим именом. Он је песник који се изучава на свим нивоима школовања, а поводом кога постоји и неколико престижних награда и признања са нашим и међународним карактером. Песник певан у народу чије песме су се дубоко укалемиле у српску традицију и душу.

Опширније ➨

ИНТЕРВЈУ С НЕНАДОМ ГРУЈИЧИЋЕМ У "БЛИЦУ НЕДЕЉЕ"


 

slika

"Блиц", Београд, 9. јун 2024.

С Ненадом Грујичићем разговарао Мирослав Кос, уредник "Блица недеље"

БРАНКО ЈЕ ПЕСНИК КАКАВ СЕ РАЂА ЈЕДНОМ У 200 ГОДИНА

 

Овог пролећа обележили сте велики јубилеј, 200 година од рођења Бранка Радичевића и наставићете током целе године. Шта је то што Бранка Радичевића и данас чини вечно младим и актуелним?

Бранко је песник какав се рађа једном у стотину година, а кад узмемо у обзир овај велики јубилеј, можемо казати и – једном у двеста годиина. Толиика је његова песничка разлика у односу на друге песнике у времену.  Његов пример показује да се песнички таленат добија рођењем и не може престати да зрачи у времену. Плодове таквог талента не може нико да дошминка оним неталентима који се на књижевној сцени шверцују кроз време.

Опширније ➨

ШАХ, ПЕСНИЦИ И МЛАДИ ТАЛЕНТИ НА ЗМАЈЕВИМ ДЕЧЈИМ ИГРАМА


 

slika

Нови Сад, 5. јун 2024.

 ШАХОВСКИ ТУРНИР С ПОЕЗИЈОМ У СРПСКОЈ АТИНИ

У оквиру овогодишњих Змајевих дечјих игара, у Новосадском шаховском клубу одржан је песнички турнир у шаху где је наступило неколико песника и десетак младих талената у шаху из Новог Сада, деце која су освајала високе награде на градским, покрајинским и републичким такмичењима.  Најстарији међу песницима био је Љубивоје Ршумовић, затим Ненад Грујичић, Тања Петровић и други.

Играно је девет кола, прво место овојио Жељко Медар - 8,5 поена, други Дејан Оморјан - 7,5, трећи Вељко Петрушић и четврти Леонид Ивановић - по 7 поена, Пета Марица Миловановић - 5,5.  

Бранково коло већ тридесет пет година организује песнички турнир у шаху по угледу на Бранка Радичевића шахисту. Пре нешто више од једне деценије и Змајеве дечје игре су увеле ову врсту програма са даровитом децом-шахистима и песницима.  А славни руски песник Пушкин је рекао: „Нека је благословена моја душа што сам научио да играм шах.“

Ко не игра шах, заиста пуно губи, напросто је у некој врсти хендикепа, духовно сиромашнији на овоме свету. Та стара, мистична, непознатог корена, савршена игра, борба белих и црних фигура, надгорњавања добра и зла, ероса и танатоса, представља неисцрпно богатство и за песничку машту, имагинацију и интелигенцију. Кажу да човек није измислио шах него га открио, затекао од неке друге цивилизације која нам се тиме јавила и оставила космичку поруку – за бескрајно распетљавање Тајне.

Опширније ➨